VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Ogórki z przyprawą do gyrosa i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo oryginalny i ciekawy smak ogórków z dodatkiem cebuli i czerwonej papryki. Na pewno zagoszczą w mojej kuchni nie raz.

Ogórki z przyprawą do gyrosa i papryką

Składniki:

Ogórki z przyprawą do gyrosa i papryką

 

  • 2,5 kilograma ogórków gruntowych
  • 1 duża czerwona papryka
  • 5 cebul
  • 50 g przyprawy do gyrosa
  • 1,5 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 0,5 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Ogórki z przyprawą do gyrosa i papryką
Ogórki obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy cebulę oraz przyprawę do gyrosa. Dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w piórka lub kosteczkę. Paprykę w krótkie słupki. Cebulę z papryką dodajemy do ogórków.

Ocet, olej i cukier mieszamy ze sobą i przelewamy do ogórków. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 60 minut.

Po tym czasie nakładamy ogórki do małych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut od momentu wrzenia (woda powinna sięgać ¾ wysokości słoiczków).

Odwracamy wieczkiem do dołu i studzimy.