SUPERPRZEPIS

Ogórki w zalewie z musztardy sarepskiej

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Ogórki w zalewie z musztardy sarepskiej Więcej zdjęć (5)

Nieco inne spojrzenie na ogórki - pomysł na ogórki w zalewie z dodatkiem musztardy sarepskiej.

Składniki:

Ogórki w zalewie z musztardy sarepskiej

 

Sposób przygotowania:

Ogórki w zalewie z musztardy sarepskiej
Ogórki dokładnie myjemy. Nie obieramy ich. Następnie kroimy w ćwiartki i na pół. Z jednego ogórka mamy 8 części. Ogórki układamy ciasto w słoikach. Dodajemy przyprawy- liść laurowy, 2 ziarnka ziela, 2 ziarnka pieprzu, odrobinę gorczycy. Przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy w garnku wodę, ocet, cukier i sól. Po przestudzeniu dodajemy do zalewy musztardę i dokładnie mieszamy. Zalewą zalewamy ogórki. Zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.
Ogórki w zalewie z musztardy sarepskiej
Ogórki myjemy i kroimy na pół i w ćwiartki.
Ogórki w zalewie z musztardy sarepskiej
Ogórki układamy ciasno w przygotowanych słoikach.
Ogórki w zalewie z musztardy sarepskiej
Do ogórków dodajemy przyprawy- ziele, liść, pieprz, gorczycę.
Ogórki w zalewie z musztardy sarepskiej
Przygotowujemy zalewę i zalewamy nią ogórki.

Tagi:

ogórki