zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Ogórki w curry i kurkumie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Smaczne ogórki w curry i kurkumie idealne na zimę. Wystarczy otworzyć słoik i mamy gotowe ogóreczki do obiadu.

Ogórki w curry i kurkumie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki w curry i kurkumie

 

Sposób przygotowania:

Ogórki w curry i kurkumie
Ogórki dokładnie umyć, obrać i pokroić w plastry ( mi kroił synuś więc można pokroić cieniej ), Na dno wyparzonych słoików wrzucić po ziarenku ziela angielskiego, 2 - 3 ziarna pieprzu i po jednej łyżeczce gorczycy. Ogórki ułożyć w słoikach. W garnku zagotować składniki zalewy, przestudzić ją i zalać nią ogórki w słoikach. Szczelnie zakręcić zakrętki, wstawić słoiki do garnka z wodą i pasteryzować je 10 minut od zagotowania wody. Potem słoiki ustawić do góry dnem i zostawić do wystudzenia. Potem słoiki wstawić w chłodne i przewiewne miejsce.
Ogórki w curry i kurkumie
Etap 1 ogórki włożyć do przygotowanych słoików
Ogórki w curry i kurkumie
Etap 2 Zagotować zalewę do ogórków
Ogórki w curry i kurkumie
Etap 3 Zalać zalewą ogórki w słoikach
Ogórki w curry i kurkumie
Etap 4 Po zapasteryzowaniu słoiki postawić do góry dnem

Tagi:

ogórki