Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Omleciki z karmelizowanymi truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smażone w karmelu świeże truskawki podane na puszystych omlecikach. Pyszny deser, któremu trudno się oprzeć:)

Omleciki z karmelizowanymi truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omleciki z karmelizowanymi truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Omleciki z karmelizowanymi truskawkami
Truskawki umyć, odszypułkować,pokroić w ćwiartki. Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Podgrzewać, aż się stopi i zacznie zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wrzucić truskawki. Smażyć, delikatnie mieszając, aż karmel się rozpuści. Jedno żółtko i dwa całe jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier waniliowy, roztrzepać. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać ją do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Na patelnię kłaść porcje ciasta (ok. 2 łyżki stołowe na omlecik). Omleciki smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone omleciki podawać z karmelizowanymi truskawkami.
Omleciki z karmelizowanymi truskawkami
Karmel z cukru przygotowany na suchej rozgrzanej patelni.
Omleciki z karmelizowanymi truskawkami
Pokrojone świeże truskawki usmażone w karmelu.
Omleciki z karmelizowanymi truskawkami
Piana z białka dodana do masy jajecznej.
Omleciki z karmelizowanymi truskawkami
Omleciki smażone na rozgrzanym na patelni oleju.

Tagi:

jajko jajka