Sposób przygotowania:
Omleciki z karmelizowanymi truskawkami
Truskawki umyć, odszypułkować,pokroić w ćwiartki. Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Podgrzewać, aż się stopi i zacznie zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wrzucić truskawki. Smażyć, delikatnie mieszając, aż karmel się rozpuści. Jedno żółtko i dwa całe jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier waniliowy, roztrzepać. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać ją do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Na patelnię kłaść porcje ciasta (ok. 2 łyżki stołowe na omlecik). Omleciki smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone omleciki podawać z karmelizowanymi truskawkami.