mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Omlet 8

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki omlet będący podstawą do przygotowania różnych potraw

Omlet 8

Składniki:

Omlet 8

 

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki mąki,
  • 20 g tłuszczu,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Omlet 8
Jajka myjemy, bijemy i przekładamy do miski. Dodajemy wodę i dokładnie je rozbijamy. Wsypujemy mąkę, dodajemy doli do smaku i mieszamy dokładnie składniki. Na głęboką patelnię wlewamy tłuszcz i mocno ją rozgrzewamy. Przelewamy przygotowane ciasto i smażymy z dwóch stron na małym ogniu, najlepiej na patelni z przykrywką. Taki omlet stanowi podstawę do wielu wariacji na jego temat. Możemy spożywać go samego, z dodatkiem warzyw, w wersji na słodko z np. dżemem. Jest dobry zarówno na śniadanie, podwieczorek jak i kolację.

Tagi:

jajko jajka omlet