Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Omlet z malinami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gruby puszysty omlet, ociekający malinami.

Omlet z malinami. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Omlet z malinami.

 

  • 2 jajka
  • 3 łyżki maślanki
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1/3 łyżeczki sody
  • łyżka oleju
  • nadzienie:pół szklanki malin
  • 100 g serka
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Omlet z malinami.
W wysokim naczyniu za pomocą trzepaczki mieszamy mokre składniki na omlet. Następnie na przemian dajemy mąkę i otręby. Na koniec cukier i sodka. Patelnie rozgrzewamy z odrobiną oleju, wylewamy ciasto i przykrywamy aby dobrze wyrosło. Gdy wierzch się zetnie obracamy za pomocą łopatki i podpiekamy drugą stronę. Serek doprawiamy cukrem według uznani. Upieczony placek zsuwamy na talerz, gdy lekko ostygnie smarujemy serkiem i na połowie układamy maliny. Przekrawamy na pół i połową bez malin nakrywamy tą z owocami, lekko dociskamy. I znów na pół aby powstały dwa trójkąty.
Omlet z malinami.
Placek trzymamy pod przykryciem aż góra przyschnie.
Omlet z malinami.
Należy uważać ze słodzeniem serka, aby nadmiar cukru nie przytłamsił malin.
Omlet z malinami.
Na jedną połówkę nakładamy malin i przykrywamy drugą.

Tagi:

jajko jajka omlet