Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Opiekane brzoskwinie.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szybki smaczny deser z niewielką ilością kalorii.

Opiekane brzoskwinie. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Opiekane brzoskwinie.

 

  • 2 duże brzoskwinie
  • łyżka tłuszczu
  • przyprawa Kamis do słodkiego
  • powidła z kawałkami owoców u mnie czarna porzeczka

Sposób przygotowania:

Opiekane brzoskwinie.
Brzoskwinie przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Środkową stronę każdej połówki smarujemy olejem lub oliwą i układamy na gorącej patelni. Patelnia ma być gorąca jednak później zmniejszamy płomień. Podpiekamy owoce i jak się zarumienią obracamy na drugą stronę. Gdy podpiekają się z drugiej strony, do dołków po pestkach nakładamy konfitury i całość posypujemy przyprawą Kamis. Na kilka minut przykrywamy pokrywką aby się zagrzała góra. Najlepiej smakuję ciepłe, jak smaki się mieszają a skórka bardzo ładnie odchodzi .
Opiekane brzoskwinie.
Brzoskwinie przecinamy na pół i wyjmujemy pestki.
Opiekane brzoskwinie.
Owoce opiekamy około 15 min na bardzo wolnym ogniu.