PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Orzechy w lukrze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tańsza wersja słodkich orzeszków :-)

Orzechy w lukrze

Składniki:

Orzechy w lukrze

 

  • Fistaszki lub/i nerkowce (nie solone) lub/i migdały bez skórki
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z cytryny - opcjonalnie

 

 

Sposób przygotowania:

Orzechy w lukrze
W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier (można użyć też cukru pudru). Jeśli konsystencja nie będzie kleista, stawiamy na gazie i cały czas mieszając odparowujemy trochę wody. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, wrzucamy orzechy do garnka i obtaczamy w lukrze, a następnie układamy na pergaminie do wystygnięcia polewy. Zamiast części wody można użyć adekwatną ilość soku z cytryny.

Tagi:

beza bezy