Sposób przygotowania:
Orzeźwiająca nalewka miętowa
Miętę wypłukać i osuszyć,pokroić na kawałki po kilka centymetrów.Wrzucić do słoja min. 3 litrowego i zalać spirytusem. Pozostawić na 2 dni potrząsając często słojem.Otrzymamy przepięknej zielonej barwy płyn.Wodę zagotować z cukrem i sokiem cytrynowym i chwilę pogotować,aż otrzymamy delikatny syrop.Wystudzić.Wlać do słoja,wymieszać.Przecedzić naszą nalewkę i rozlać do butelek.Odstawić na min. 2 tygodnie. Jeśli chcemy zachować piękny zielony kolor nalewki można nie dodawać soku z cytryny,który ją rozjaśnia i niestety zmienia kolor na lekko oliwkowy,tak jak na zdjęciu.Czy wybrać smak czy idealny kolor pozostawiam Wam do wyboru.
Sarenka
A.B.