Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Sałatka tabbouleh z komosą ryżową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zdrowszy wariant znanej sałatki tabbouleh- z komosą ryżową zamiast kuskusu, z dodatkiem orzeźwiającego sosu. Pyszna i prosta kompozycja smaków, idealna jako dodatek do dania mięsnego, bądź na imprezę- podana np. z serowymi tostami.

Sałatka tabbouleh z komosą ryżową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka tabbouleh z komosą ryżową

 

  • komosa ryżowa - 3/4 szklanki
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • ogórek zielony - 1 średniej wielkości
  • mała cebula czerwona - 1/2
  • świeża mięta - liście z 6 łodyżek
  • cytryna- 4 łyżki soku + łyżka startej skórki
  • syrop z agawy - 1 łyżeczka
  • oliwa - 5 łyżek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka tabbouleh z komosą ryżową
Komosę gotujemy, a następnie studzimy. W międzyczasie paprykę oraz obranego ogórka kroimy w drobną kostkę i przygotowujemy sos z oliwy, agawy, soli, pieprzu oraz wyciśniętego soku z cytryny. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy posiekaną miętę oraz skórkę z cytryny, polewamy cytrynowym sosem i mieszamy.
Sałatka tabbouleh z komosą ryżową
sałatka z komosą ryżową, tabbouleh, orzeźwiająca sałatka