Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa z ryżem, porem i burakiem
Oczyszczonego buraka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę w folii aluminiowej. Po wystudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko.
Śledzie moczymy przez godzinę w zimnej wodzie, a w międzyczasie przynajmniej raz wymieniamy wodę. Następnie kroimy je w kostkę. Pora kroimy w półplasterki, paprykę w kostkę, cebulę w drobną kosteczkę.
Łączymy wszystkie składniki. Przyprawiamy do smaku pieprzem.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko.
Śledzie moczymy przez godzinę w zimnej wodzie, a w międzyczasie przynajmniej raz wymieniamy wodę. Następnie kroimy je w kostkę. Pora kroimy w półplasterki, paprykę w kostkę, cebulę w drobną kosteczkę.
Łączymy wszystkie składniki. Przyprawiamy do smaku pieprzem.