Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Owoce w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Po usmażeniu osączamy owoce z tłuszczu, wykładamy na gorący półmisek i posypujemy cukrem waniliowym.

Owoce w cieście

Składniki:

Owoce w cieście

 

  • Jabłka, brzoskwinie, morele, gruszki, owoce jagodowe, śliwki, czereśnie, wiśnie, melon
  • Rum lub koniak
  • 2 jajka
  • Mąka
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 1 łyżka stołowa wody
  • 1 łyżeczka koniaku
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Owoce w cieście
Owoce przygotowujemy (zależnie od rodzaju: pestkujemy, rozdrabniamy), następnie kropimy małą ilością rumu lub koniaku oraz sokiem z cytryny i odstawiamy przynajmniej na godzinę. Robimy ciasto naleśnikowe z jajek, mąki, oleju, wody, 1 łyżeczki koniaku i szczypty soli. Na końcu dodajemy ostrożnie pianę białek. Przygotowane owoce mieszamy z ciastem i smażymy w dużej ilości bardzo gorącego oleju (owoce jagodowe najlepiej smażyć w koszyczku drucianym, zanurzonym w oleju).