mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Pączki serowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Małe puszyste pączusie, które szybko się robi, a podczas smażenia same się odwracają w garnku. Smakują pysznie posypane cukrem pudrem, podane z ulubionym dżemem lub gorącą czekoladą.

Pączki serowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki serowe

 

  • 200g półtłustego twarogu
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 szklanki mąki + do podsypywania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

 

  • olej do smażenia
  • do oprószenia: cukier puder

Sposób przygotowania:

Pączki serowe
Twaróg rozgniatamy widelcem, rozcieramy z cukrem, jajkiem i spirytusem. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem, wsypujemy do masy serowej, zagniatamy jednolite ciasto, odstawiamy na 15 minut. 

Odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące, formujemy kulki. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej. Pączki wrzucamy na gorący olej, smażymy na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. 

Na raz należy wrzucać tyle pączków, żeby podczas smażenia mogły same się obracać. Usmażone pączki wykładamy na papierowy ręcznik, osączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!
Pączki serowe
Pączki serowe - mieszamy składniki ciasta
Pączki serowe
Pączki serowe - zagniatamy ciasto i dajemy mu 15 minut odpoczynku:)
Pączki serowe
Pączki serowe - z ciasta formujemy kulki wilekości orzecha
Pączki serowe
Pączki serowe - podczas smażenia same się odwracają

Tagi:

ser biały