migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Mini pączki serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Kolejna wersja małych pączusiów w sam raz na Tłusty Czwartek ale nie tylko. Robi się je bardzo szybko podobnie jak pączusie na serku homogenizowanym ale wychodzą bardziej okrągłe.

Mini pączki serowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini pączki serowe

 

  • 450 g białego sera
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 0,5 szklanki cukru (dałam trochę zwykłego i trochę waniliowego)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

 

  • oraz
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Mini pączki serowe
Ser zmielić maszynką jak na sernik, można też użyć dobrego gotowego sera mielonego z wiaderka. Do sera dodać jajka, cukier i śmietanę. Wszystko zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Wyrobić ciasto.

Gotowe ciasto powinno być klejące. Rozgrzać tłuszcz. Ręce zwilżyć wodą i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu na złotobrązowy kolor.

Kulki ciasta nie mogą być zbyt duże ani za duży ogień bo pączusie przypalą się z zewnątrz a nie dopieką się w środku.

Usmażone pączusie osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 
Mini pączki serowe
Ser zmielić maszynką jak na sernik, można też użyć dobrego gotowego sera mielonego z wiaderka.
Mini pączki serowe
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ocet.
Mini pączki serowe
Rozgrzać tłuszcz. Ręce zwilżyć wodą i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
Mini pączki serowe
Usmażone pączusie osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.