Sposób przygotowania:
Zakręcony chlebek
Drożdże rozkruszamy do miseczki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut.
Do większej miski dodajemy mleko, przesianą mąkę, oliwę i drożdże z cukrem.
Od razu dzielmy sypkie jeszcze ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy kakao.Wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 C na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto po tym czasie wałkujemy na kształt prostokąta.
Układamy płat ciasta ciemnego na jasny i zwijamy dłuższe boki, tworząc roladę.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekamy w 200 C 25 minut ( bez termoobiegu).
Do większej miski dodajemy mleko, przesianą mąkę, oliwę i drożdże z cukrem.
Od razu dzielmy sypkie jeszcze ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy kakao.Wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 C na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto po tym czasie wałkujemy na kształt prostokąta.
Układamy płat ciasta ciemnego na jasny i zwijamy dłuższe boki, tworząc roladę.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekamy w 200 C 25 minut ( bez termoobiegu).
SylaUla
superbaba4
bardzo dziękuję :)