Sposób przygotowania:
Pączki serowe z sera białego
We frytkownicy lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Ser odciskamy z nadmiaru wody przekładamy go do miski i lekko rozcieramy widelcem. Do sera wbijamy jajka, dosypujemy cukier, mąkę proszek do pieczenia i sodę i wyrabiamy wszystko – najlepiej ręką. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk dosypujemy odrobinę mąki. Wilgotnymi rękami formujemy z masy serowej kulki o dowolnej wielkości , wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy po 3-5 minut z każdej strony lub do ładnego zarumienienia się. Pączki wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi i odsączamy je z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem ( cukier puder wymieszany z odrobiną np. soku pomarańczowego lub cytrynowego ). Podajemy gorące, ale pyszne są też na zimno.