jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Budyń z kaszy gryczanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli lubimy kaszę gryczaną jest to idealny deser. Polecam ten smak kaszy przełamany czekoladą i daktylami. W podobny sposób można przygotować budyń z kaszy jaglanej:).

Budyń z kaszy gryczanej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Budyń z kaszy gryczanej

SKŁADNIKI

DODATKOWO

  • Banan do dekoracji,
  • Melisa cytrynowa do dekoracji,
  • Czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

Budyń z kaszy gryczanej

ETAP 1

Budyń z kaszy gryczanej
podgrzewamy mleko z daktylami

Mleko przelewamy do garnka. Dodajemy do niego daktyle i podgrzewamy.

ETAP 2

Budyń z kaszy gryczanej
Do ciepłego mleka dodajemy kaszę gryczaną

Do gotującego wsypujemy kaszę gryczaną. Całość gotujemy do momentu jak kasza stanie się miękka.

ETAP 3

Budyń z kaszy gryczanej
Gdy kasza będzie miękka dodajemy czekoladę

Pod koniec gotowania dodajemy do niej połamaną w kostki czekoladę.

ETAP 4

Budyń z kaszy gryczanej
Po rozpuszczeniu czekolady, całość zdejmujemy i lekko studzimy

Gdy ta się rozpuści całość zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.

ETAP 5

Budyń z kaszy gryczanej
"budyń" miksujemy z pokrojonym bananem

Po lekkim przestudzeniu do kaszy dodajemy pokrojonego banana i całość miksujemy do uzyskanie jak najbardziej gładkiego kremu, budyniu.

W razie potrzeby można dodać w trakcie miksowania mleko. Wszystko zależy od tego, jakiej konsystencji chcemy uzyskać gotowy deser.

Gotowy deser porcjujemy na przygotowane talerzyki czy pucharki. Przed podaniem dekorujemy owocami, czekoladą i melisą.