kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Pączuszki a la Cake Pops

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

co nieco dla młodszych ale także starszych

Pączuszki a la Cake Pops

Składniki:

Pączuszki a la Cake Pops

 

 

  • ponadto

 

 

  • 150 g czekolady (pół na pół mleczna z gorzką)
  • 1 1/2 łyżki oleju

 

  • posypka
  • patyczki do szaszłyków lub lizaków

 

Sposób przygotowania:

Pączuszki a la Cake Pops
Chyba wszyscy znacie Cake pops, które są najświeższym przebojem??? Proponuję je w nieco innej odsłonie. Pączek na patyku? A czemu nie. Ciasto wykonujemy bardzo łatwo. Mieszamy wszystkie składniki mikserem z hakiem.Pamiętaj aby masło było roztopione. Uformuj kulę, odstaw w ciepłe miejsce aby podwoiło swoja objętość(około godziny). Odrywaj kawałki ciasta formuj małe pączuszki, pamiętaj że ciasto jeszcze urośnie. Pozostaw do podwojenia objętości. Smaż na rozgrzanym głębokim tłuszczu, gotowe pączuszki odsącz na papierowym ręczniku,ostudź. Rozpuść czekoladę w mikrofalówce, zanurzaj w niej patyczki i nabijaj na nie pączki. Odłóż na 15-20 min do lodówki tak aby czekolada zastygła. Następnie oblewaj pączki czekoladą, poczekaj aż nadmiar skapnie i obsypuj posypkami. Gotowe pączko-popsy trzymaj w pozycji pionowej, ja użyłam do tego celu kawałka styropianu w który patyczki idealnie się wbijają. Możesz też ułożyć je "do góry nogami" :), schładzaj je w lodówce przez około 30 minut,po tym czasie czekolada powinna stwardnieć.