ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Pałki w pikantnej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pałki kurczaka w marynacie pikantnej z keczupem są dobrze wypieczone. Mięsko jest kruche, środek soczysty, a skórka chrupiąca. Idealne na zimno do pieczywa i surówek.

Pałki w pikantnej marynacie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pałki w pikantnej marynacie

 

  • pałki kurczaka 10 sztuk większe,
  • marynata pikantna 1 opakowanie,
  • sól 3/4 łyżeczki,
  • keczup pikantny 5 łyżek,
  • olej rzepakowy 10 łyżek

Sposób przygotowania:

Pałki w pikantnej marynacie
Świeże pałki kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem kuchennym, w misce wymieszać z pikantną marynatą do drobiu, solą i z keczupem pikantnym, przemieszać widelcem dokładnie i do lodówki na 3 godziny.

Do misy multicookera wlać olej rzepakowy, włożyć pałki z całą marynatą, zamknąć pokrywę ustawić na pieczenie na 40 minut.

Po 10 minutach otworzyć i pałki obrócić na drugą stronę, zamknąć i piec dalej 20 minut.

Następnie pokrywę otworzyć i piec do końca programu, wystudzić, nam smakują na zimno do pieczywa z sosem koperkowym na jogurcie lub mizerią.
Pałki w pikantnej marynacie z multicookera
Po wymieszaniu w marynacie odstawić na 3 godziny.
Pałki w pikantnej marynacie z multicookera
wkładać do misy ciasno układając koło siebie.
Pałki w pikantnej marynacie z multicookera
Pod koniec warto dopiec przy otwartej pokrywie