Sposób przygotowania:
Pancakes dyniowe na kefirze
1. Do blendera wlewamy kefir, wbijamy jajka i dodajemy pure z dyni. Wsypujemy cukier, sól i wanilię.
2. Proszek do pieczenia łączymy z mąką, najlepiej z połową porcji. Dodajemy do pozostałych składników. Miksujemy. Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę do momentu ,aż ciasto będzie odpowiednio gęste.
3. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło.
4. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej jeśli przygotujemy je wieczorem, wtedy rano od razu możemy usmażyć pyszne naleśniki.
5. W razie potrzeby smarujemy patelnię olejem lub masłem. Chochlą do zupy nabieramy ciasto i wylewamy je na środek rozgrzanej patelni. Nie obracamy nią tak, jak przy zwykłych naleśnikach. Będą wtedy grubsze i puszyste.
6. Możemy także usmażyć od razu kilka mniejszych pancakes.
7. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SylaUla