joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Pancakes dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pancakes dyniowe są bardzo delikatne i pyszne. Doskonale nadadzą się na drugie danie, deser lub podwieczorek. Posmakują dużym i małym łasuchom.

Pancakes dyniowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pancakes dyniowe

 

  • 1,5 szkl mleka
  • 1,75 szkl mąki
  • 1 szkl musu z dyni
  • 2 jajka
  • łyżka cukru
  • łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu

 

  • syrop trzcinowy do polania
  • bakalie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pancakes dyniowe
W misce rozbełtać jajka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mus z dyni i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Można to zrobić za pomocą rózgi lub mikserem. Odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Po tym czasie rozgrzać patelnię. Ja tylko dla pierwszego naleśnika dodaję odrobinę oleju, resztę smażę już bez. Chochelką nakładać ciasto i smażyć z obu stron. Pancakes przełożyć na talerz, każdy z nich polewając syropem trzcinowym. Z naleśników ułożyć niewielką piramidkę. Polać syropem i posypać skondensowaną skórką pomarańczy i orzechami laskowymi. Podawać na ciepło.
Pancakes dyniowe
W misce wymieszać jajka z mlekiem, dodać pozostałe składniki
Pancakes dyniowe
Ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek
Pancakes dyniowe
Na rozgrzanej patelni smażyć pancakes na złotobrązowy kolor.