dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Paprykowo-czosnkowa marynata do kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

tak zamarynowane mięso jest gotowe do smażenia, pieczenia czy na grilla

Paprykowo-czosnkowa marynata do kurczaka

Składniki:

Paprykowo-czosnkowa marynata do kurczaka

 

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • szczypta soli
  • szczypta chili
  • 1 łyzka płatków suszonego czosnku
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Paprykowo-czosnkowa marynata do kurczaka
W moździerzu tłuczemy płatki czosnku na mniejsze kawałki (mozna również wrzucić je do foliowej torebki, zawinąc ją w ręcznik kuchenny i utłuc młotkiem czy wałkiem. Do czosnku dodajemy papryke słodką i wędzoną, szczyptę soli i chili. Dodajemy olej i mieszamy na pastę, którą nacieramy mięso. Możemy również posmarować mięso olejem a potem posypać w/w przyprawami. Mięso odkładamy na godzinę do zamarynowania.