eliza739

eliza739

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 308]

Pascha z pół kg bakalii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pascha z pół kg bakalii na święta

Pascha z pół kg bakalii

Składniki:

Pascha z pół kg bakalii

 

  • 50 dag różnych bakalii
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 kg sera twarogowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 5 żółtek

 

Sposób przygotowania:

Pascha z pół kg bakalii
Ser zmielić 3 razy. Bakalie posiekać. Ucierać masło z cukrem i ekstraktem aż powstanie puszysta masa. Nie przerywając ucierania wlewać po jednym żółtku. Nie przerywając ucierania powoli dodawać ser. Połączyć z bakaliami. Cienkie sito wyłożyć gazą. Gazę wypełnić masą serową, zawinąć brzegi gazy na wierzch masy i sito ustawić nad naczyniem, do którego może spływać serwatka. Następnie przykryć i obciążyć. Odstawić na 8 godzin w chłodne miejsce.