ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Pasta jajeczna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekka pasta jajeczno-warzywna idealna na kanapki

Pasta jajeczna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta jajeczna

 

  • 2 Jaja ugotowane na twardo
  • 4 rzodkiewki
  • ogórek zielony
  • jogurt naturalny
  • łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pasta jajeczna
Jaja ugotowane na twardo posiekać. Rzodkiewki umyć, odciąć liście i ogonki, pokroić w drobną kostkę. Ogórek zielony umyć, obrać ze skórki, pokroić drobno. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. W osobnym naczyniu wymieszać ok 50 ml jogurtu naturalnego z łyżeczką majonezu. Gdy oba składniki się połączą, dodać powstały sos do wcześniej posiekanych warzyw i jaj, wymieszać. W razie konieczności dosolić. Podawać na kanapkach. Smacznego.
Pasta jajeczna
Pamiętajmy aby przed obieraniem jakichkolwiek warzyw umyć je pod bieżącą wodą! W innym wypadku podczas obierania, bakterie ze skórki przeniosą się wprost do naszej potrawy!
Pasta jajeczna
Tylko od nas zależy jaką konsystencję będzie miała pasta. Drobniejsze siekanie spowoduje że będzie ona aksamitna i puszysta, krojenie w grubsze kawałki zaś sprawi że uzyskamy treściwy i wymagający trochę wysiłku podczas gryzienia dressing kanapkowy
Pasta jajeczna
Doprawienie solą i pieprzem nie jest wcale konieczne, majonez jest słony sam w sobie, lecz wszystko jest kwestią gustu.
Pasta jajeczna
Gotowe kanapki dobrze komponują się z liściem sałaty zielonej. Smacznego!