p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Penne w sosie z chińskim fixem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki sposób na szybkie danie

Penne w sosie z chińskim fixem

Składniki:

Penne w sosie z chińskim fixem

 

  • 2 szt. kiełbasy,
  • 1/2 szt papryki czerwonej,
  • 1/2 szt. cebuli,
  • 1/2 op. koncentratu pomidorowego,
  • 1 op chińskiego fixu
  • 1 szt. kostka warzywna,
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki soli do gotowania makaronu
  • 200 g makaronu penne

Sposób przygotowania:

Penne w sosie z chińskim fixem
Kostkę warzywną rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Połowę cebuli, połowę czerwonej papryki oraz dwie kiełbasy kroimy w kostkę, smażymy na 1 łyżce oleju. Dodajemy połowę koncentratu pomidorowego, mieszamy, wlewamy płyn z rozpuszczoną kostką warzywną, dusimy pod przykryciem około 10 minut. Gotowy fix do dań chińskich rozpuszczamy w 200 ml. wody, dodajemy do reszty, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut, aż sos zgęstnieje. W między czasie gotujemy 200 g makaronu penne w dwóch litrach wody z dwoma łyżeczkami soli. Makaron przelewamy zimną wodą, odcedzamy i rozkładamy na talerzach, polewamy gorącym sosem.