Kiełbasy, kabanosy i inne odmiany tego przysmaku goszczą na polskich stołach niezwykle często. Tradycyjnie wyrabiane są z solonego mięsa wieprzowego z dodatkiem ziół i różnorodnych przypraw. Kruche, dojrzewające czy suche – mają swoich zwolenników w każdym rejonie Polski.
Wybór kiełbas jest nieoceniony. Śląska, żywiecka czy zwyczajna, to tylko niektóre z najpopularniejszych odmian, niezwykle cenionych wśród smakoszy. Nieco bardziej wyrazistsza jest jałowcowa, dodawana do bigosów na święta oraz chorizo – rarytas z Hiszpanii z czerwoną papryką.Gotowana lub smażona, jest składnikiem wielu dań jednogarnkowych oraz zup. Należy wspomnieć tu o barszczu białym z białą kiełbasą, który obowiązkowo gości na wielkanocnym stole.
Kojarzona najczęściej z musztardą i ketchupem, obecnie dodawana jest także do sałatek, gdzie króluje pomidor, sałata oraz cebula. Jajecznica z kiełbasą to ulubiona propozycja śniadaniowa wielu osób, która świetnie komponuje się ze szczypiorkiem.
W tym dziale znajdziecie wiele przepisów na pyszne dania z kiełbasą. Znajdziecie również receptury, jak przygotować kiełbasę domowej roboty. Polecamy!
Kojarzona najczęściej z musztardą i ketchupem, obecnie dodawana jest także do sałatek, gdzie króluje pomidor, sałata oraz cebula. Jajecznica z kiełbasą to ulubiona propozycja śniadaniowa wielu osób, która świetnie komponuje się ze szczypiorkiem.
W tym dziale znajdziecie wiele przepisów na pyszne dania z kiełbasą. Znajdziecie również receptury, jak przygotować kiełbasę domowej roboty. Polecamy!