Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Penne ze smażonymi sliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczny deser z makaronem

Penne ze smażonymi sliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Penne ze smażonymi sliwkami

 

  • 100 gram kolorowego penne
  • 0,5 kg śliwek
  • 6-8 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Penne ze smażonymi sliwkami
Na wrzącą wodę wrzucamy makaron penne i gotujemy go ok 13 minut, co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu odcedzamy i rozkładamy na talerze.


Śliwki myjemy pod bieżącą wodą, a następnie pozbawiamy pestek, za pomocą blendera je rozdrabniamy. Dosypujemy do nich cukier i smażymy je przez ok 20-30 minut, do czasu aż nieco zgęstnieją.


Ugotowane penne obficie polewamy gorącym sosem śliwkowym i dekorujemy świeżymi śliwkami.
Penne ze smażonymi sliwkami
penne gotujemy bez dodatku soli, mozna przelac zimną wodą
Penne ze smażonymi sliwkami
makaron obficie polewamy gorącym sosem śliwkowym.

Tagi:

śliwki