edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pianka o smaku jabłko-mięta-straciatella

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zielony wiosenny deserek :)

Pianka o smaku jabłko-mięta-straciatella Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pianka o smaku jabłko-mięta-straciatella

 

  • 1 galaretka o smaku jabłkowo-miętowym (firmy Wodzisław)
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 2,5 łyżki płatków czekoladowych (Dr. Oetker)
  • kawałek jabłka
  • listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Pianka o smaku jabłko-mięta-straciatella
Galaretkę dokładnie rozpuściłam w szklance wrzątku i odstawiłam do wystudzenia. Kiedy zaczęła lekko tężeć, wyjęłam z lodówki śmietankę, wlałam ją do wysokiego naczynia i ubiłam mikserem na sztywno. Cienkim strumieniem wlałam do śmietany tężejącą galaretkę bez przerwy miksując. Do zmiksowanej masy wsypałam 2 łyżki płatków czekoladowych, wymieszałam łyżką i rozłożyłam do trzech salaterek. Wstawiłam do lodówki, aby masa stężała. Przed podaniem posypałam powierzchnię deseru pozostałymi płatkami oraz przybrałam plasterkami jabłka i listkami mięty.
Pianka o smaku jabłko-mięta-straciatella
Galaretkę dokładnie rozpuściłam w szklance wrzątku i odstawiłam do wystudzenia.
Pianka o smaku jabłko-mięta-straciatella
Śmietankę ubiłam na sztywno mikserem na wolnych obrotach.
Pianka o smaku jabłko-mięta-straciatella
Do zmiksowanej masy wsypałam 2 łyżki płatków czekoladowych.
Pianka o smaku jabłko-mięta-straciatella
Zawartość trzeciej miseczki została pożarta zanim udało mi się zrobić zdjęcie :)