mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Pianka owocowa z wiórkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna pianka do ciast i deserów.

Pianka owocowa z wiórkami

Składniki:

Pianka owocowa z wiórkami

 

  • ok.450 g truskawek lub malin
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 300 ml mleka
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 100 g białego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie żelatyny
  • wiórki do posypania

Sposób przygotowania:

Pianka owocowa z wiórkami
Na początku owoce umyć i osuszyć. Następnie wrzucić je do miski i zmiksować z 100ml mleka. Pozostałe mleko zagotować. Dodać cukier biały i waniliowy oraz wiórki. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dodać do mleka. Zagotować i odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Dodać do wystudzonej mlecznej masy i wymieszać. Przygotować formę. Wyłożyć ją papierem i wlać masę. Wstawić do lodówki na 5 godzin. Po tym czasie wyjąć formę z lodówki i wstawić na moment do gorącej wody po czym piankę przełożyć na talerz. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Można udekorować także owocami. Smacznego.