misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Pianka z mleka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny i szybki deser z mleka kondensowanego i galaretki.

Pianka z mleka

Składniki:

Pianka z mleka

 

  • 1 puszka mleka kondensowanego niesłodzonego (dobrze schłodzone)
  • 2 galaretki rozpuszczone w ½ l wody

 

Sposób przygotowania:

Pianka z mleka
Zimne mleko spienić przy pomocy miksera, gdy galaretki zaczynają tężeć wlewać cienkim strumieniem galaretkę do spienionego mleka, dalej ubijać. Masę przełożyć do pucharków lub dużej misy, odstawić do stężenia w chłodne miejsce. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, owocami.



Uwaga!

Gdy chcemy mieć kolorowy deser używamy dwóch galaretek o różnych kolorach (smakach) rozpuszczonych w ¼ l wody każda, wtedy dzielimy mleko na połowę. Najlepiej gdy użyjemy galaretek o intensywnych kolorach (np.: wiśniowa, pomarańczowa).

SMACZNEGO!