Sposób przygotowania:
Pieczone jabłka z niespodzianką
Jabłka umyć i wydrążyć je od góry, wycinając gniazda nasienne z ogonkami specjalnym nożykiem. Czekoladę po wypakowaniu połamać i rozpuścić w 1/4 garnuszka mleka na małym ogniu. Zamieszać i zestawić na bok naczynie. Białka oddzielić od żółtek i ubić osobno na sztywną pianę dodając małą szczyptę soli. Jabłka ułożyć na blasze lekko natłuszczonej oraz napełnić je masą. Piekarnik nagrzać do 160-170 st. C i wstawić blachę z zawartością do piekarnika na 20 min. Na 5 min. przed końcem otworzyć piekarnik, blachę wysunąć i nałożyć łyżkami pianę na wierzchy jabłek. Zapiekać z 5-8 min. Wyjąć blachę z jabłkami, przełożyć deser łopatką kuchenną na talerzyki.