marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pieczone jabłka z niespodzianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 400
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Owoce umyć i wydrążyć.Czekoladę rozpuścić w garnuszku z mlekiem.Napełnić wydrążone jabłka masą.Zapiekać.

Pieczone jabłka z niespodzianką

Składniki:

Pieczone jabłka z niespodzianką

 

  • 6 dużych jabłek,np.koszteli,
  • 1,5 tabliczki czekolady mlecznej,
  • 1/4 l. mleka 3,2%,
  • 4 białka,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz roślinny do blachy.

Sposób przygotowania:

Pieczone jabłka z niespodzianką
Jabłka umyć i wydrążyć je od góry, wycinając gniazda nasienne z ogonkami specjalnym nożykiem. Czekoladę po wypakowaniu połamać i rozpuścić w 1/4 garnuszka mleka na małym ogniu. Zamieszać i zestawić na bok naczynie. Białka oddzielić od żółtek i ubić osobno na sztywną pianę dodając małą szczyptę soli. Jabłka ułożyć na blasze lekko natłuszczonej oraz napełnić je masą. Piekarnik nagrzać do 160-170 st. C i wstawić blachę z zawartością do piekarnika na 20 min. Na 5 min. przed końcem otworzyć piekarnik, blachę wysunąć i nałożyć łyżkami pianę na wierzchy jabłek. Zapiekać z 5-8 min. Wyjąć blachę z jabłkami, przełożyć deser łopatką kuchenną na talerzyki.