Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Pieczone kluski na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Mielemy orzechy.

Pieczone kluski na słodko

Składniki:

Pieczone kluski na słodko

 

  • 1 paczka mrożonych klusek
  • 10 dag orzechów włoskich (lub maku)
  • 5 dag rodzynek
  • 1 żółtko
  • 1 dl śmietanki
  • 1 dl mleka
  • 2 łyżki stołowe cukru (lub miodu)
  • 1 łyżka stołowa margaryny

 

Sposób przygotowania:

Pieczone kluski na słodko
Do wysmarowanego margaryną naczynia ogniotrwałego wkładamy jeszcze zamrożone kluski, dodajemy zmielone orzechy (mak) oraz rodzynki i mieszamy. Żółtko ucieramy z cukrem (miodem), dodajemy śmietankę oraz mleko i tą masą zalewamy kluski. Na wierzch kładziemy kawałeczki pozostałej margaryny, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min.

Tagi:

mak