jola1988

jola1988

Szef Kuchni
[Przepisów: 68]

Pieczone suszone śliwki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczone suszone śliwki dobrze smakują zarówno na zimno, jak i na gorąco.

Pieczone suszone śliwki

Składniki:

Pieczone suszone śliwki

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone suszone śliwki
Śliwki moczymy w letniej wodzie, a gdy spęcznieją, usuwamy z nich pestki. Do wysmarowanego masłem i obsypanego tartą bułką naczynia ogniotrwałego wkładamy śliwki, oprószamy je cukrem, cynamonem, tartą bułką oraz skórką cytryny i polewamy z wierzchu śmietaną. Następnie wlewamy do naczynia wino (powinno niemal całkiem pokrywać śliwki) i pieczemy owoce w nagrzanym uprzednio piekarniku.

Tagi:

tarta śliwki