Sposób przygotowania:
Pierniczki świąteczne
Ciasto: Margarynę należy rozpuścić, a następnie ostudzić. Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, miód, przyprawę do piernika, wbijamy jajka, a także wylewamy wystudzoną margarynę.
Wszystkie składniki zagniatamy w ciasto. Kolejno wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm czasami podsypując stolnicę mąką by ciasto do niej nie przywierało. Następnie wykrawamy pierniczki o dowolnych kształtach.
Wykładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do ok. 10 minut. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem, a także można dowolnymi posypkami. Lukier: Do garnka przesiewamy przez sitko cukier puder, a następnie wlewamy do niego gorącą wodę i mieszamy rózgą.
Jeśli lukier jest z byt lejący to dodajemy jeszcze troszkę cukru pudry natomiast gdy jest zbyt gęsty to dolewamy odrobinkę wody.
Tak przygotowanym lukrem dekorujemy wystudzone pierniczki.
Wszystkie składniki zagniatamy w ciasto. Kolejno wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm czasami podsypując stolnicę mąką by ciasto do niej nie przywierało. Następnie wykrawamy pierniczki o dowolnych kształtach.
Wykładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do ok. 10 minut. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem, a także można dowolnymi posypkami. Lukier: Do garnka przesiewamy przez sitko cukier puder, a następnie wlewamy do niego gorącą wodę i mieszamy rózgą.
Jeśli lukier jest z byt lejący to dodajemy jeszcze troszkę cukru pudry natomiast gdy jest zbyt gęsty to dolewamy odrobinkę wody.
Tak przygotowanym lukrem dekorujemy wystudzone pierniczki.