Sposób przygotowania:
Ciasteczka krucho-drożdżowe
Mąkę i masło rozetrzeć dodając po 1 żółtku. Dodać drożdże rozprowadzone w śmietanie. Ciasto wyłożyć na stolnicę (powinno być niezbyt ścisłe). Podzielić na 2 części.
Cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. wykrawając foremką kwiatuszki całe -a z drugiej części rozwałkowanego ciasta wykrawać foremką kwiatuszki a w nich foremką w kształcie małej gwiazdki pośrodku otworki.
Układać ciasteczka w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia ciast blaszce. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec na złoty kolor. Po ściągnięciu z blaszki wystudzić. Przekładać ciasteczka całe i gwiazdeczką w środku smarując dżemem z czerwonej porzeczki. Wokół otworków zrobić cukrowym pisakiem esy-floresy i posypać kolorową posypką cukrową.
Cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. wykrawając foremką kwiatuszki całe -a z drugiej części rozwałkowanego ciasta wykrawać foremką kwiatuszki a w nich foremką w kształcie małej gwiazdki pośrodku otworki.
Układać ciasteczka w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia ciast blaszce. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec na złoty kolor. Po ściągnięciu z blaszki wystudzić. Przekładać ciasteczka całe i gwiazdeczką w środku smarując dżemem z czerwonej porzeczki. Wokół otworków zrobić cukrowym pisakiem esy-floresy i posypać kolorową posypką cukrową.