Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasteczka krucho-drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Ciasteczka upieczone z tego przepisu są przepyszne a dodatkową ich atrakcją są malutkie gwiazdeczki w środku.

Ciasteczka krucho-drożdżowe

Składniki:

Ciasteczka krucho-drożdżowe

na ciasto:

dodatkowo:

  • dżem z czerwonej porzeczki do przełożenia
  • żółty pisak cukrowy
  • kolorowa posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Ciasteczka krucho-drożdżowe
Mąkę i masło rozetrzeć dodając po 1 żółtku. Dodać drożdże rozprowadzone w śmietanie. Ciasto wyłożyć na stolnicę (powinno być niezbyt ścisłe). Podzielić na 2 części.

Cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. wykrawając foremką kwiatuszki całe -a z drugiej części rozwałkowanego ciasta wykrawać foremką kwiatuszki a w nich foremką w kształcie małej gwiazdki pośrodku otworki.

Układać ciasteczka w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia ciast blaszce. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec na złoty kolor. Po ściągnięciu z blaszki wystudzić. Przekładać ciasteczka całe i gwiazdeczką w środku smarując dżemem z czerwonej porzeczki. Wokół otworków zrobić cukrowym pisakiem esy-floresy i posypać kolorową posypką cukrową.