Sposób przygotowania:
kolorowe pierniczki świąteczne
Masło rozpuścić w rondelku, dodać miód i cukier puder, jednak nie dopuścić do zagotowania. Masę ostudzić. W misce wymieszać mąkę z sodą, kakao, imbirem, cynamonem i przyprawą do piernika. Dodać jajka i ostudzoną masę tłuszczowo-miodową, dobrze zagnieść, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia masę wyjąć, kilkanaście minut trzymać w temperaturze pokojowej, po czym rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać foremkami świąteczne ciasteczka, np: choinki, chatki, rybki, gwiazdki, księżyce, grzybki, dzwonki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierniczki i piec około 10 minut w temper.140-150 stopni C. Po wystudzeniu pierniczki posmarować polewą czekoladową lub lukrem, ozdobić kolorowymi drażetkami, posypką cukrową lub makiem albo według własnego pomysłu. Z takiej porcji wychodzą 4 duże blaszki ok. 40x40 cm. Pierniczki są wspaniałym prezentem świątecznym, zwłaszcza, kiedy są wykonane przez dzieci. SMACZNEGO :)