SUPERPRZEPIS

kolorowe pierniczki świąteczne

  • AnetaŚw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
kolorowe pierniczki świąteczne Więcej zdjęć (5)

Pyszne aromatyczne pierniczki- z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie.

Składniki:

kolorowe pierniczki świąteczne

 

 

  • DO PRZYBRANIA:
  • kolorowy lukier
  • polewa czekoladowa
  • kolorowe drażetki
  • cukrowa posypka
  • mak.

 

Sposób przygotowania:

kolorowe pierniczki świąteczne
Masło rozpuścić w rondelku, dodać miód i cukier puder, jednak nie dopuścić do zagotowania. Masę ostudzić. W misce wymieszać mąkę z sodą, kakao, imbirem, cynamonem i przyprawą do piernika. Dodać jajka i ostudzoną masę tłuszczowo-miodową, dobrze zagnieść, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia masę wyjąć, kilkanaście minut trzymać w temperaturze pokojowej, po czym rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać foremkami świąteczne ciasteczka, np: choinki, chatki, rybki, gwiazdki, księżyce, grzybki, dzwonki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierniczki i piec około 10 minut w temper.140-150 stopni C. Po wystudzeniu pierniczki posmarować polewą czekoladową lub lukrem, ozdobić kolorowymi drażetkami, posypką cukrową lub makiem albo według własnego pomysłu. Z takiej porcji wychodzą 4 duże blaszki ok. 40x40 cm. Pierniczki są wspaniałym prezentem świątecznym, zwłaszcza, kiedy są wykonane przez dzieci. SMACZNEGO :)
kolorowe pierniczki świąteczne
Masę miodowo- cukrowo- tłuszczową zostawiamy do przestygnięcia.
kolorowe pierniczki świąteczne
Zagniecione ciasto zawijamy w folię i zostawiamy na noc w lodówce.
kolorowe pierniczki świąteczne
Ciasto wałkujemy i wycinamy foremkami różne kształty pierniczków.
kolorowe pierniczki świąteczne
Upieczone i wystudzone pierniczki lukrujemy i ozdabiamy.