Sposób przygotowania:
Pierś w warzywach
Mięso myjemy, pozbawiamy skórki i posypujemy solą i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na ok. 30 min (chyba, że spieszymy się, wtedy nie musimy odstawiać do lodówki, jednak wtedy przyprawy nie wsiąkną tak dobrze w mięsko). W tym czasie na tarce (na dużych oczkach), ścieramy: marchew, seler, pietruszkę. Porę kroimy wzdłuż.
Przygotowujemy dwa prostokątne kawałki foli i smarujemy odrobiną masła. Następnie na każdą z nich kładziemy pierś i posypujemy warzywami, kładziemy po kilka gałązek naci pietruszki i zawijamy folię tak aby otwór był na górze (umożliwi nam to sprawdzanie etapu pieczenia). Gotowe piersi kładziemy na blachę i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 30 min. Jeśli chcemy się upewnić, że mięso się upiekło, podnosimy folię do góry i zaglądamy.
Pierś podaję z ryżem, ale dobrze smakuje także z ziemniakami
Przygotowujemy dwa prostokątne kawałki foli i smarujemy odrobiną masła. Następnie na każdą z nich kładziemy pierś i posypujemy warzywami, kładziemy po kilka gałązek naci pietruszki i zawijamy folię tak aby otwór był na górze (umożliwi nam to sprawdzanie etapu pieczenia). Gotowe piersi kładziemy na blachę i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 30 min. Jeśli chcemy się upewnić, że mięso się upiekło, podnosimy folię do góry i zaglądamy.
Pierś podaję z ryżem, ale dobrze smakuje także z ziemniakami