zakochana_złośnica

zakochana_złośnica

Kucharz
[Przepisów: 10]

Pierś w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie na każdą okazję

Pierś w warzywach

Składniki:

Pierś w warzywach

 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki + kilka gałązek liści
  • pół małego selera
  • jedna mała pora
  • masło
  • sól
  • przyprawa do kurczaka
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Pierś w warzywach
Mięso myjemy, pozbawiamy skórki i posypujemy solą i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na ok. 30 min (chyba, że spieszymy się, wtedy nie musimy odstawiać do lodówki, jednak wtedy przyprawy nie wsiąkną tak dobrze w mięsko). W tym czasie na tarce (na dużych oczkach), ścieramy: marchew, seler, pietruszkę. Porę kroimy wzdłuż.
Przygotowujemy dwa prostokątne kawałki foli i smarujemy odrobiną masła. Następnie na każdą z nich kładziemy pierś i posypujemy warzywami, kładziemy po kilka gałązek naci pietruszki i zawijamy folię tak aby otwór był na górze (umożliwi nam to sprawdzanie etapu pieczenia). Gotowe piersi kładziemy na blachę i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 30 min. Jeśli chcemy się upewnić, że mięso się upiekło, podnosimy folię do góry i zaglądamy.

Pierś podaję z ryżem, ale dobrze smakuje także z ziemniakami