Sposób przygotowania:
Sernik owsiany z jabłkamiSpód owsiany
Płatki i otręby przekładamy do miski zalewamy 3/4 szkl. gorącej wody i odstawiamy na 30 min. aby napęczniały. Do płatków dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto jest za rzadkie możemy dodać 1-2 łyżki mąki.
Masa serowa
Sera nie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, miksują dodajemy ser oraz budyń.
Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie łączymy z masa serową.
Jabłko obieramy i kroimy w plasterki.
Pieczenie
Tortownicę(śr.21 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, pierwsza wykładamy na tortownice układamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta, na górę wylewamy ser.
Pieczemy ok.50 min w temp.170 stopni,studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik dekorujemy polewą.