jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Bakłażan nadziewany wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bakłażan nadziewany wołowiną jest smacznym daniem obiadowym lub kolacyjnym. Połówki bakłażana zapiekamy wraz z gotowaną wołowiną w piekarniku. Danie nie zawiera soli dlatego przeznaczona jest dla osób na takiej diecie lub odchudzających się.

Bakłażan nadziewany wołowiną

Składniki:

Bakłażan nadziewany wołowiną

 

  • 2 niewielkie bakłażany
  • 40 dag wołowiny pieczeniowej
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kawałek selera
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Bakłażan nadziewany wołowiną
Wołowinę kroimy w plasterki, dodajemy obrane i pokrojone warzywa (marchew, seler i pietruszkę). Zalewamy mała ilością wody – gotujemy około 30 minut. Wyjmujemy wołowinę i mielimy ją lub siekamy razem z obraną cebulą i czosnkiem. Warzywa wykorzystujemy do sałatki.

Bakłażany kroimy wzdłuż, wyjmujemy łyżką miąższ tak, by pozostała 1 cm warstwa.

Wyjęty miąższ siekamy drobno. Do mięsa dajemy posiekany miąższ, jaja oraz pieprz ziołowy. Mieszamy farsz nadziewamy nim połówki bakłażanów. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. Podajemy na ciepło posypane słodką papryką i natką pietruszki.