Sposób przygotowania:
Bakłażan nadziewany wołowiną
Wołowinę kroimy w plasterki, dodajemy obrane i pokrojone warzywa (marchew, seler i pietruszkę). Zalewamy mała ilością wody – gotujemy około 30 minut. Wyjmujemy wołowinę i mielimy ją lub siekamy razem z obraną cebulą i czosnkiem. Warzywa wykorzystujemy do sałatki.
Bakłażany kroimy wzdłuż, wyjmujemy łyżką miąższ tak, by pozostała 1 cm warstwa.
Wyjęty miąższ siekamy drobno. Do mięsa dajemy posiekany miąższ, jaja oraz pieprz ziołowy. Mieszamy farsz nadziewamy nim połówki bakłażanów. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. Podajemy na ciepło posypane słodką papryką i natką pietruszki.
Bakłażany kroimy wzdłuż, wyjmujemy łyżką miąższ tak, by pozostała 1 cm warstwa.
Wyjęty miąższ siekamy drobno. Do mięsa dajemy posiekany miąższ, jaja oraz pieprz ziołowy. Mieszamy farsz nadziewamy nim połówki bakłażanów. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. Podajemy na ciepło posypane słodką papryką i natką pietruszki.