jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Dorsz w paprykowych miseczkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Dorsz w paprykowych miseczkach to bardzo dietetyczne danie bez soli. Brak soli rekompensują zioła, smak papryki i pomidorów. Jeśli nie stosujesz diety możesz rybę lekko posolić.

Dorsz w paprykowych miseczkach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dorsz w paprykowych miseczkach

 

  • 1 duży filet z dorsza bałtyckiego
  • 2 duże papryki
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra V.
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 duża cytryna
  • 1 brokuł ugotowany na parze z tymiankiem bez dodatku soli

Sposób przygotowania:

Dorsz w paprykowych miseczkach
Przygotowujemy marynatę do ryby. Dwie łyżki oliwy mieszamy z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami tj. pieprzem czarnym i ziołowym.

Rybę myjemy, suszymy i kroimy w poprzek w paski szerokości 5 cm. Dodajemy je do marynaty. Odstawiamy na 15 minut.

Obieramy paprykę i cebule. Papryki kroimy na cząstki tworząc małe miseczki. Jeśli trochę papryki pozostanie, kroimy ją w paseczki do dekoracji. Cebulę ścieramy na tarce do ogórków na cienkie półplasterki.

Każdą cząstkę papryki wypełniamy paskiem ryby i układamy na tacy parowaru. Każdą cząstkę polewamy marynatą, nakrywamy porcją startej cebuli i polewamy przecierem pomidorowym. Dekorujemy paseczkami papryki.

Parujemy w parowarze lub na sicie przez około 30 minut w zależności od sprzętu którego używamy. Możemy podać na ciepło z dodatkiem ugotowanych na parze warzyw lub na zimno.
Dorsz w paprykowych miseczkach
Parujemy w parowarze lub na sicie przez około 30 minut w zależności od sprzętu którego używamy.