Sposób przygotowania:
Dorsz w paprykowych miseczkach
Przygotowujemy marynatę do ryby. Dwie łyżki oliwy mieszamy z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami tj. pieprzem czarnym i ziołowym.
Rybę myjemy, suszymy i kroimy w poprzek w paski szerokości 5 cm. Dodajemy je do marynaty. Odstawiamy na 15 minut.
Obieramy paprykę i cebule. Papryki kroimy na cząstki tworząc małe miseczki. Jeśli trochę papryki pozostanie, kroimy ją w paseczki do dekoracji. Cebulę ścieramy na tarce do ogórków na cienkie półplasterki.
Każdą cząstkę papryki wypełniamy paskiem ryby i układamy na tacy parowaru. Każdą cząstkę polewamy marynatą, nakrywamy porcją startej cebuli i polewamy przecierem pomidorowym. Dekorujemy paseczkami papryki.
Parujemy w parowarze lub na sicie przez około 30 minut w zależności od sprzętu którego używamy. Możemy podać na ciepło z dodatkiem ugotowanych na parze warzyw lub na zimno.
Rybę myjemy, suszymy i kroimy w poprzek w paski szerokości 5 cm. Dodajemy je do marynaty. Odstawiamy na 15 minut.
Obieramy paprykę i cebule. Papryki kroimy na cząstki tworząc małe miseczki. Jeśli trochę papryki pozostanie, kroimy ją w paseczki do dekoracji. Cebulę ścieramy na tarce do ogórków na cienkie półplasterki.
Każdą cząstkę papryki wypełniamy paskiem ryby i układamy na tacy parowaru. Każdą cząstkę polewamy marynatą, nakrywamy porcją startej cebuli i polewamy przecierem pomidorowym. Dekorujemy paseczkami papryki.
Parujemy w parowarze lub na sicie przez około 30 minut w zależności od sprzętu którego używamy. Możemy podać na ciepło z dodatkiem ugotowanych na parze warzyw lub na zimno.