czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Pigwówka

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Troszkę pracy ale za to jaki efekt...

Pigwówka

Składniki:

Pigwówka

 

  • 4 kg pigwy
  • 1,25l wody
  • 3kg cukru
  • 1 laska waniliowa
  • 1,5l winiaku
  • 1/2 szklanki spirytusu

Sposób przygotowania:

Pigwówka
Do garnka wrzucam umyte owoce pigwy i zalewam wodą. Gotuje 45 min na małym ogniu, po czym odlewam wywar. Owoce mieszam z cukrem i rdzeniem laski waniliowej a następnie, zpowrotem dodaje odlany wywar. Całość gotuje do czasu aż powstanie gęsty syrop. Zdejmuje z ognia i mieszam z winiakiem i spirytusem. Gotowy likier przecedzam i rozlewam do butelek oczywiście uprzednio degustuje, aby sprawdzić jego jakość;)