Pigwa- gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych (Rosaceae). Pochodzi z obszarów Azji: Zakaukazia, Iranu, Turkiestanu, południowo-wschodniej Arabii, Azji Mniejszej. Rozprzestrzeniła się również w innych regionach, a do Europy Południowej została sprowadzona. W Polsce występuje jako roślina uprawna. Czasami bywa mylona z pigwowcem. Pigwa rodzi żółte, aromatyczne owoce o kształcie jabłka bądź gruszki. Owoce pigwy mają twardy i cierpki miąższ zawierający komórki kamienne.
Zawartość
Owoce pigwy obok wody (83 proc.) zawierają węglowodany, białka i tłuszcze oraz bogactwo składników mineralnych: magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę. Owoce pigwy zawierają także witaminy: prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę C.
W owocach pigwy znajdziemy także cukry (fruktozę i glukozę) oraz kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy, antocyjany, karotenoidy, pektyny (owoce pigwy mają największą zawartość pektyn ze wszystkich owoców).
Działanie
Poprawia odporność organizmu, oczyszcza przewód pokarmowy, poprawia apetyt. Ma działanie przeciwzapalne. Dodatkowo wspomaga odchudzanie, regeneruje wątrobę, reguluje poziom cholesterolu i obniża poziom cukru we krwi. Ponadto zapobiega wymiotom, biegunce oraz wzdęciom. Pigwa jest też pomocna w leczeniu przeziębień i grypy. Pektyny zawarte w owocach pigwy wiążą metale ciężkie i pomagają usuwać je z organizmu.
Zastosowanie
Owoce nie nadają się do bezpośredniego spożycia, gdyż są twarde i bardzo kwaśne (nazywane bywają nawet polską cytryną). Są jednak bardzo aromatyczne i używa się ich do wytwarzania syropów, nalewek, win, galaretek, konfitur oraz kompotów. Doskonale nadaje się na domieszkę do przetworów z owoców o mdłym lub słabo wyraźnym smaku. Dobrze smakuje w połączeniu z jabłkami. Dzięki dużej zawartości pektyn pigwa służy również do żelowania przetworów z owoców o niskiej zawartości pektyn.
Zawartość
Owoce pigwy obok wody (83 proc.) zawierają węglowodany, białka i tłuszcze oraz bogactwo składników mineralnych: magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę. Owoce pigwy zawierają także witaminy: prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę C.
W owocach pigwy znajdziemy także cukry (fruktozę i glukozę) oraz kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy, antocyjany, karotenoidy, pektyny (owoce pigwy mają największą zawartość pektyn ze wszystkich owoców).
Działanie
Poprawia odporność organizmu, oczyszcza przewód pokarmowy, poprawia apetyt. Ma działanie przeciwzapalne. Dodatkowo wspomaga odchudzanie, regeneruje wątrobę, reguluje poziom cholesterolu i obniża poziom cukru we krwi. Ponadto zapobiega wymiotom, biegunce oraz wzdęciom. Pigwa jest też pomocna w leczeniu przeziębień i grypy. Pektyny zawarte w owocach pigwy wiążą metale ciężkie i pomagają usuwać je z organizmu.
Zastosowanie
Owoce nie nadają się do bezpośredniego spożycia, gdyż są twarde i bardzo kwaśne (nazywane bywają nawet polską cytryną). Są jednak bardzo aromatyczne i używa się ich do wytwarzania syropów, nalewek, win, galaretek, konfitur oraz kompotów. Doskonale nadaje się na domieszkę do przetworów z owoców o mdłym lub słabo wyraźnym smaku. Dobrze smakuje w połączeniu z jabłkami. Dzięki dużej zawartości pektyn pigwa służy również do żelowania przetworów z owoców o niskiej zawartości pektyn.