limonaa

limonaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Pikantne kakao po meksykańsku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane kakao dostarcza dużo wapnia i magnezu.

Pikantne kakao po meksykańsku

Składniki:

Pikantne kakao po meksykańsku

 

  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka wrzątku
  • 1 szklanka chudego mleka
  • pół łyżeczki esensji waniliowej

 

Sposób przygotowania:

Pikantne kakao po meksykańsku
Starannie ucieram kakao, brązowy cukier, cynamon i gałkę muszkatołową w dużym kubku. Dodaję wrzątek i mieszam, aby masa była gładka. Następnie podgrzewam mleko w rondelku na małym ogniu ok 3 minuty, potem wlewam gorące mleko do masy kakaowej i starannie mieszam, na koniec jeszcze dodaję esensję waniliową, mieszam i gotowe!