Sposób przygotowania:
pikantne muffiny
Dwie szklanki mąki wsypać do jednej miski.Dodać do mąki proszek do pieczenia, przyprawy : chili, oregano sól oraz paprykę słodką.Mieszamy ze sobą suche składniki. W drugiej misce łączymy ze sobą jajo pół szklanki oleju, szklankę maślanki, łyżkę śmietany. Dokładnie ze sobą mieszamy mokre składniki- najlepiej ubić trzepaczką. Teraz do suchych składników przelewamy mokre - mieszamy. Lecz nie mieszamy aż tak starannie- masa powinna zawierać grudki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formy na muffiny natłuszczamy delikatnie olejem - aby nie przystały do spodu blaszki. Każdą formę muffinową napełniamy ciastem do 3/4 wysokości . Pieczemy ok 30 minut. Najlepiej jest sprawdzić czy muffiny są już dobre suchym patyczkiem ( wykałaczką ) - jak patyczek będzie po wbiciu i wyjęciu z ciasta suchy oznacza że muffiny upieczone.