Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Placki do tortilii wg Koper

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placki do tortilli można zrobić samodzielne i to wcale nie jest trudne!

Placki do tortilii wg Koper Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki do tortilii wg Koper

 

  • 250g mąki pszennej
  • 35g smalcu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok 1/2 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania:

Placki do tortilii wg Koper
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i sól, mieszamy razem i dodajemy pokrojony w kostkę smalec, całość zaczynamy zagniatać i stopniowo dolewamy gorącą wodę. Nie musimy dodać całości wody, dajemy tyle, żeby powstało gładkie, elastyczne, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny, następnie dzielimy na 4 równe części i każdą z nich wałkujemy (bez podsypywania mąką) na w miarę okrągły placek- im cieńszy tym lepiej. Teraz zależy od nas co chcemy mieć, czy 4 większe placki, czy 5 mniejszych. Ja wolę mniejsze, dlatego przykładam ro rozwałkowanego placka okrągły talerzyk o średnicy ok 20 cm i odcinam brzegi ciasta wystające po za talerzyk. Tak postępuję z 3 pozostałymi kawałkami ciasta, a wszystkie odcięte brzegi jeszcze raz przerabiam na kulkę ciasta i ponownie rozwałkowuje na okrągły placek.
Placki po kolei smażymy na rozgrzanej, suchej patelni, dosłownie po 30s z każdej strony- nie dłużej bo placki wyschną za bardzo i będą się łamać przy próbie złożenia.
Placki do tortilii wg Koper
Do ciasta dodajemy tyle wody, żeby wyszło gładkie, elastyczne ciasto
Placki do tortilii wg Koper
Wałkujemy ciasto na cienkie placki, wyjdzie ich 4 lub 5
Placki do tortilii wg Koper
Kazdy placek smażymy chwilę po obu stronach, na patelni

Tagi:

dania placki