Sposób przygotowania:
Placki do tortilii wg Koper
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i sól, mieszamy razem i dodajemy pokrojony w kostkę smalec, całość zaczynamy zagniatać i stopniowo dolewamy gorącą wodę. Nie musimy dodać całości wody, dajemy tyle, żeby powstało gładkie, elastyczne, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny, następnie dzielimy na 4 równe części i każdą z nich wałkujemy (bez podsypywania mąką) na w miarę okrągły placek- im cieńszy tym lepiej. Teraz zależy od nas co chcemy mieć, czy 4 większe placki, czy 5 mniejszych. Ja wolę mniejsze, dlatego przykładam ro rozwałkowanego placka okrągły talerzyk o średnicy ok 20 cm i odcinam brzegi ciasta wystające po za talerzyk. Tak postępuję z 3 pozostałymi kawałkami ciasta, a wszystkie odcięte brzegi jeszcze raz przerabiam na kulkę ciasta i ponownie rozwałkowuje na okrągły placek.
Placki po kolei smażymy na rozgrzanej, suchej patelni, dosłownie po 30s z każdej strony- nie dłużej bo placki wyschną za bardzo i będą się łamać przy próbie złożenia.
Placki po kolei smażymy na rozgrzanej, suchej patelni, dosłownie po 30s z każdej strony- nie dłużej bo placki wyschną za bardzo i będą się łamać przy próbie złożenia.