edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 991]

Schab z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Dzięki tej potrawie odniosłam mały sukces - przekonałam męża jak smaczne może być połączenie mięsa z owocami :)

Schab z ananasem

Składniki:

Schab z ananasem

 

  • 2 kotlety ze schabu środkowego
  • sól
  • pieprz
  • łyżka klarowanego masła
  • łyżka oleju z pestek winogron
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • zalewa z ananasa
  • kilka rodzynek – u mnie duże odmiany Thomson
  • łyżeczka mąki bezglutenowej – mieszanka uniwersalna
  • 0,5-1 szklanka domowego mleka kokosowego
  • suszony tymianek
  • w wersji tradycyjnej do zagęszczenia sosu użyć mąki pszennej, a do zabielenia - kremówki

Sposób przygotowania:

Schab z ananasem

ETAP 1:

Schab z ananasem
Kotlety obsmażyć do zrumienienia na rozgrzanym tłuszczu.

Opłukane i osuszone papierowym ręcznikiem kotlety (nie rozbijane) oprószyć solą i pieprzem, z obu stron obsmażyć rumiano na rozgrzanym z olejem maśle.

ETAP 2:

Schab z ananasem
Na obsmażonych kotletach ułożyć po plastrze ananasa.

Podlać zalewą z ananasa w takiej ilości, ile chcemy otrzymać sosu.

Na kotletach położyć po plastrze ananasa, pozostałe dwa pokroić w małe kawałki i wraz z rodzynkami dodać do sosu.

ETAP 3:

Schab z ananasem
Sos z duszenia zagęścić mąką rozmieszaną w mleku.

Patelnię przykryć i dusić na małym ogniu przez około 25 minut.

Kotlety wyjąć, a sos zagęścić mąką rozmieszaną z mlekiem kokosowym. Lub w wersji tradycyjnej mąką pszenną rozmieszaną z kremówką.

ETAP 4:

Schab z ananasem
Sos doprawić do smaku, ponownie włożyć do niego kotlety.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.

Z powrotem włożyć kotlety i jeszcze przez chwilkę podgrzać je z sosem.

Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Tagi:

dania schab