lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1981]

Placek po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dziś zaszalałam i zrobiłam pyszny placek po cygańsku, oraz parę mniejszych podałam z sosem. Nam bardzo smakował sos i placuszek. Zamierzam zrobić go w Święta Wielkanocne :)

Placek po cygańsku  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek po cygańsku

Gulasz:

  • 1 kg schabu

 

  • 200 g karkówki

 

 

 

 

 

 

 

  • przecier pomidorowy 4 łyżki

 

  • 3 listki laurowe

 

  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku

 

  • kilka łyżek oleju do smażenia

 

  • Remulada Duńska 200 g

Placki ziemniaczane:

 

 

  • 1 cebula

 

 

 

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placek po cygańsku

Krok 1

Schab i karkówkę kroimy w kostkę, przekładamy do miski i zalewamy 4 łyżkami oleju. Posypujemy papryką i sprasowanym czosnkiem,solą i pieprzem.

Mieszamy i nacieramy mięso. Wkładamy szczelnie zakryte na noc do lodówki.

Krok 2

Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty i obsmażamy je na patelni, na rozgrzanym oleju. Pieczarki pokrój na takie większe kawałki i usmaż na drugiej patelni, teraz przełóż do mięsa.
Dodajemy paprykę drobno pokrojoną. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, por i marchew, koncentrat pomidorowy.

Duszę teraz razem koło godziny.

Minęła godzina, dodaję na końcu remuladę duńską, mieszam i jeszcze dodaje soli i pieprzu do smaku.

Sos wyszedł wyśmienity, polecam zrobić.

Krok 3

Ziemniaki myjemy i mielimy, odsączamy z wody. Cebulę i czosnek drobno ścieramy i dodajemy do ziemniaków.

Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy mniejsze placuszki lub 3-4 większe.
Podajemy z sosem cygańskim.

Placek po CYGAŃSKU
Schab i karkówkę kroimy w kostkę, przekładamy do miski i zalewamy 4 łyżkami oleju.
Placek po CYGAŃSKU
Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty i obsmażamy je na patelni na rozgrzanym oleju.
Placek po CYGAŃSKU
Pieczarki pokrój na takie większe kawałki i usmaż na drugiej patelni.
Placek po CYGAŃSKU
Dodaj paprykę drobno pokrojoną. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy , por i marchew ,koncentrat pomidorowy.