Sposób przygotowania:
Placek po cygańskuKrok 1
Schab i karkówkę kroimy w kostkę, przekładamy do miski i zalewamy 4 łyżkami oleju. Posypujemy papryką i sprasowanym czosnkiem,solą i pieprzem.
Mieszamy i nacieramy mięso. Wkładamy szczelnie zakryte na noc do lodówki.
Krok 2
Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty i obsmażamy je na patelni, na rozgrzanym oleju. Pieczarki pokrój na takie większe kawałki i usmaż na drugiej patelni, teraz przełóż do mięsa.
Dodajemy paprykę drobno pokrojoną. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, por i marchew, koncentrat pomidorowy.
Duszę teraz razem koło godziny.
Minęła godzina, dodaję na końcu remuladę duńską, mieszam i jeszcze dodaje soli i pieprzu do smaku.
Sos wyszedł wyśmienity, polecam zrobić.
Krok 3
Ziemniaki myjemy i mielimy, odsączamy z wody. Cebulę i czosnek drobno ścieramy i dodajemy do ziemniaków.
Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy mniejsze placuszki lub 3-4 większe.
Podajemy z sosem cygańskim.
lukrowanepierniczki
ciasteczka