Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Placuszki jogurtowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Placuszki są lekkie, puszyste, pyszne, wspaniale prezentują się na talerzu,

Placuszki jogurtowe z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki jogurtowe z truskawkami

 

  • jogurt naturalny gęsty 250g,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • mąka 175g,
  • szczypta soli,
  • truskawki 200g,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do podania

 

Sposób przygotowania:

Placuszki jogurtowe z truskawkami
Do miski przekładamy jogurt, dodajemy jajka, olej i cukier - wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia i mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Truskawki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcję ciasta i smazymy placuszka na złoto z jednej strony. Gdy placek prawie się podpiecze z jednej strony to układamy na nim po 2 plasterki truskawek. Jeszcze chwilkę smażymy i odwracamy na drugą stronę - dopiekamy na złoto. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem. Życzę smacznego ;)
Placuszki jogurtowe z truskawkami
Truskawki myjemy i kroimy w plasterki.
Placuszki jogurtowe z truskawkami
Do miski przekładamy jogurt, dodajemy jajka, olej i cukier - wszystko razem miksujemy
Placuszki jogurtowe z truskawkami
Następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia i mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Placuszki jogurtowe z truskawkami
Gdy placek prawie się podpiecze z jednej strony to układamy na nim po 2 plasterki truskawek.

Tagi:

jajko jajka