Sposób przygotowania:
Placuszki na serku
Żółtka jaj oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę dodając sól. Następnie używając miotełki dodajemy do białek żółtka i delikatnie mieszamy.
Do masy dodajemy cukier, serek i olej, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy masę delikatnie do całkowitego połączenia składników. Na rozgrzany na patelni olej wykładamy łyżką porcję masy i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor.
Tak przygotowane placuszki podawać możemy z rodzynkami, konfiturą i bitą śmietaną.
Do masy dodajemy cukier, serek i olej, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy masę delikatnie do całkowitego połączenia składników. Na rozgrzany na patelni olej wykładamy łyżką porcję masy i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor.
Tak przygotowane placuszki podawać możemy z rodzynkami, konfiturą i bitą śmietaną.