Sposób przygotowania:
Placuszki z serka mascarpone z lemon curd
Serek mascarpone miksujemy razem z jajkami i cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia – miksujemy aż składniki połączą się w gładką masę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany więc jeśli jest zbyt gęste dodajemy mleko. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy na patelnie ciasto, nadając mu okrągły kształt. Placuszki smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu aż nadbiorą złotego koloru. Usmażone placuszki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Placuszki przekładamy kremem lemon curd i posypujemy cukrem pudrem, serwujemy gorące. UWAGA Do ciasta nigdy nie dodaje cukru, ponieważ placuszki szybciej się rumienią, a nie zawsze są upieczone w środku, dlatego po usmażeniu posypujemy je cukrem pudrem, lub serwujemy ze słodkimi dodatkami